Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sub., 20. travanj 2024.

Prva Alzheimer radionica u Vukovaru

Prva-Alzheimer-radionica-u-Vukovaru.jpg

15. srpnja 2016. u Vukovaru je održana prva radionica "Alzheimerova bolest - kako živjeti s njom". Dio je to projekta Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest "Edukacija obitelji i njegovatelja kroz savjetovanje, radionice i grupe za samopomoć", kojeg podržava Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske. Suorganizatori ove radionice bili su Centar za socijalnu skrb Vukovar i Dom zdravlja Vukovar. Radionica je okupila mnogobrojne zdravstvene i socijalne radnike, profesionalne njegovatelje te obiteljske skrbnike osoba s demencijom.

Program radionice obuhvatio je predavanje Ahnetke Stjepanović, mag. med. techn., pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja Vukovar: „Specifičnosti zdravstvene njege bolesnika s demencijom“, predavanje Jelene Krešić, mag. soc. rada, stručne djelatnice Centra za socijalnu skrb Vukovar: „Problematika Alzheimerove bolesti i drugih demencija s aspekta socijalnog rada“; predavanje Tomislava Huića, mag. art., dopredsjednika Udruge: „Komunikacija perifernom rutom s osobama s demencijom“ i predavanje Mire Dajčić, bacc. physioth., dopredsjednice Udruge: „Živjeti s osobom oboljelom od Alzheimerove bolesti“.

Nakon projekcije dokumentarnog filma „Gdje je on sada“, koji prikazuje život osoba s Alzheimerovom bolešću i njihovih obiteljskih skrbnika, uslijedila je rasprava o brojnim problemima demencije s kojima se susreću medicinski i socijalni radnici te mnogobrojni obiteljski skrbnici vukovarskog kraja. Naglašeno je kako su odrazi demencije u Vukovarsko-Srijemskoj županiji specifični jer na nju dodano utječu još uvijek aktualne ili potisnute traume izazvane ratnim razaranjima koje je Istočna Slavonija pretrpjela tijekom Domovinskog rata.

Dogovoreno je da se sljedeća Alzheimer radionica održi u rujnu ove godine, kada će se u Vukovaru održati i prvi Alzheimer Café.